Alegerea pavajului de piatră naturală pentru amenajarea exteriorului locuinței tale este o soluție atât practică, cât și plăcută din punct de vedere estetic. Dacă ai ales tipul de piatră și locul în care ți-o dorești, este important să afli cum se instalează pavajul de piatră naturală.
Indiferent dacă folosești pavajul pentru o terasă, o alee sau o curte, este important să fie instalat folosind cele mai bune tehnici și instrumente, dar și materialele potrivite. Pavajul de piatră naturală va avea nevoie de puțină întreținere regulată și va avea o durabilitate extrem de ridicată de-a lungul anilor. În continuare vom detalia cum se instalează pavajul de piatră naturală.
Așezarea plăcilor
Inainte de instalarea propriu zisă a pavajului, se așază plăcile în așa fel încât să compună un pavaj cu cea mai bună estetică și cea mai practică aranjare în ceea ce privește menținerea nevoii de tăiere a plăcilor la minimum. Pavajul trebuie să fie așezat la un nivel care să fie cu cel puțin 150 mm sub stratul rezistent la umezeală al oricărei clădiri adiacente, cu excepția cazului în care este necesar accesul la nivelul unei uși (de exemplu: pentru accesul persoanelor cu dizabilități). Pentru a așeza plăcile drept, se poate face o linie de sfoară întinsă sau o linie temporară de cretă.
Drenaj
Pentru a evita formarea bălților de apă de ploaie pe terasă și potențialele probleme de umezeală în interiorul proprietății, pavajul terasei trebuie așezat înclinat departe de casă, astfel încât apa de ploaie să se poată scurge. Acest lucru poate fi făcut prin includerea unui sistem de drenaj.
Bază stabilă
Toate zonele pavate, fie că sunt folosite ca alei de acces pentru curte, poteci sau terase, necesită o bază stabilă. Fiecare amplasament al proiectului este diferit și va trebui să se facă o evaluare la începutul proiectului cu privire la stabilitatea pe termen lung a terenului existent.
Reține că cel mai bine este întotdeauna să exagerezi pe partea precauției și să pui o bază mai puternică de la început decât să trebuiască să ridici și să reinstalezi o zonă scufundată a pavajului de piatră în viitor.
Distanța dintre plăci
În general, distanța dintre plăci este cuprinsă între 8-15 mm. Această variație se datorează în principal marginii ondulate tăiate manual a majorității pavajului de piatră naturală. Dacă ai o placă cu muchii drepte, atunci un spațiu de îmbinare de 5 mm este considerat mai plăcut din punct de vedere estetic.
Rosturile pot fi umplute cu amestecul de mortar folosit pentru fixare care se aplica cu mistria. Amestecul de mortar se obține din patru părți de nisip și o parte de ciment.
Acum că ai aflat cum se instalează pavajul de piatră naturală, Stona îți oferă o varietate de modele pentru amenajarea exteriorului locuinței tale. Le poți alege pe cele potrivite accesând www.stona.ro sau vizitând showroom-ul nostru din Bucureşti, şoseaua Pipera, nr. 48 și depozitele aflate în judeţele Prahova şi Alba.