Pietrele sunt din ce in ce mai folosite atat pentru amenajarile interioare cat si pentru cele exterioare. Unicitatea si eleganta fiecarei roci face ca acest material sa fie perfect pentru realizarea blaturilor de bucatarie si baie, pereti si pardoseli.
In prezent, datorita evolutiei tehnologiei, pe langa pietrele naturale au aparut si pietrele artificiale.
Pietrele naturale, dupa cum le spune si numele, sunt cele care care se formeaza in natura, de-a lungul a milioane de ani prin supunerea acestora la temperaturi si presiuni foarte mari. Forma si culoarea fiecarei pietre naturale este unica.
Pietrele artificiale sunt roci create de om prin folosirea diferitor procese tehnologice. Acestea se realizeaza rapid si compozitia lor chimica poate fi modificata pentru a avea diferite forme, texturi sau culori. Pietrele artificiale pot fi formate si din bucati de piatra naturala care pot fi zdrobite si amestecate cu mortar.
In general piatra artificiala este folosita pentru amanajari exterioare precum pereti, pavaje, pavele si acoperisuri. Desi acestea pot avea aspectul marmurei sau granitului, niciodata nu vor fi la fel de rezistente precum piatra naturala singurul avantaj fiind pretul mai mic comparativ cu cel al pietrei naturale.
Piatra artificiala are o greutate mai mica ceea ce o face mai usor de transportat si de montat. Structura pietrelor naturale este mai densa ceea ce le face mai rezistente la zgarieturi si la pete.
Granitul este o piatra decorativa naturala care se poate utiliza atat in exteriorul locuintei cat si in interiorul acesteia prin montarea de blaturi sau pardoseli. Marmura si onixul se pot folosi si la decorarea interioara a locuintei dar si la realizarea de diferite obiecte ornamentale precum statuete, mese sau vaze.
Desi pietrele artificiale de cele mai multe ori pot copia aspectul celor naturale, acestea nu pot egala duritatea si rezistenta la uzura a pietrelor naturale asa ca tineti cont de acest aspect daca doriti sa amenajati locuinta cu astfel de pietre.