Piatra naturala – formare si istorie
Piatra naturala a fost la mare cautare inca din Antichitate deoarece avea un aspect elegant si era materialul preferat pentru realizarea de sculpturi si pentru decorarea piramidelor sau ale templelor. Piatra naturala este piatra pe care natura a format-o de-alungul anilor prin diverse procese. In prezent acest material este folosit foarte des in constructii, pentru realizarea de cladiri, pereti, blaturi, pardoseli sau panouri dar si pentru realizarea diferitor obiecte de decor precum mese, vaze, sculpturi etc.
Avantajele pietrelor naturale
Pietrele naturale sunt folosite datorita proprietatilor acestora care cu greu se pot intalni la alte materiale. Pietrele naturale sunt rezistente la agentii externi deoarece acestea au luat formare in urma unor temperaturi si presiuni extreme. Un alt avantaj al pietrelor naturale este faptul ca se pot gasi in diferite nuante si modele, fiecare dintre ele avand un aspect unic. Longevitatea constructiilor realizate din piatra naturala este un alt motiv pentru care acest material preferat de majoritatea constructorilor si arhitectilor. Dupa mii de ani multe temple si piramide sunt inca in picioare datorita structurii acestora care au la baza piatra naturala. Alte calitati importante ale pietrelor naturale sunt: rezistenta la schimbarile de temperatura, la inghet-dezghet, la trafic intens, la poluare etc.
Tipuri de pietre naturale
- Pietre vulcanice
Pietrele vulcanice s-au format prin racirea magmei care a ajuns la suprafata. Racirea magmei se poate face in timp in interiorul scoartei terestre sau spontan prin eruperea lavei. Dintre pietrele vulcanice cele mai cunoscute enumeram granitul si bazaltul.
- Pietre sedimentare
Aceste roci sunt formate din elementele organice din oceane si rauri. Acestea se amesteca si dupa milioane de ani in care acestea supuse la presiuni mari iau nastere pietrele sedimentare. Dintre cele mai importante pietre sedimentare amintim calcarul, gresia si travertinul.
- Pietre metamorfice
Dupa cum ii spune si numele, acest tip de roca se formeaza cand structura unuei roci se transforma in structura alteia din cauza caldurii si a presiunilor. Marmura este cea mai importanta roca din aceasta clasa deoarece aceasta are o duriritate mai ridicata fata de celelalte. De asemenea aspectul superb pe care il ofera blocurile de marmura fac ca aceasta roca sa fie des intalnita la amenajarile interioare si exterioare are locuintelor, muzeelor, palatelor etc. Indiferent de roca pentru care optati va garantam ca aspectul si longevitatea acestora nu vor fi egalate de nici un alt material de pe piata.